-->

Ketahui Cara Bagaimana Memulakan Projek Penternakan Ikan Tilapia

- March 04, 2020
Ketahui Cara Bagaimana Memulakan Projek Penternakan Ikan Tilapia. Adakah anda dalam perancangan untuk membina kolam dan menternak ikan talapia dalam masa terdekat? Ataupun baru nak merancang untuk mahu menternak ikan talapia tetapi tak tahu bagaimana cara untuk memulakan penternakan ini?

Ketahui Cara Bagaimana Memulakan Projek Penternakan Ikan Tilapia

Didalam artikel kali ini, kami akan kongsikan dengan anda bagaimana memulakan penternakan ikan talapia di dalam kolam tanah beserta dengan panduan pembinaan kolam, benih ikan, makanan ikan, penyakit ikan dan cara rawatan, serta risiko dan kesilapan penternakan ikan talapia.

Kursus Penternakan Vs Ebook Panduan Penternakan Ikan Talapia

Pendapat orang memang agak berbeza-beza, ada yang hanya percaya jika orang berkongsi sendiri pengalaman menternak ikan talapia. Ada pula yang suka membaca dan mengaplikasikan teknik menternak tersebut walaupun hanya dengan perkongsian melalui ebook dan video.

Jika dibandingkan daripada segi kos untuk menimba ilmu ini, kursus penternakan ikan talapia boleh dianggarkan dari RM50 sehingga RM300 untuk kursus selama sehari. Kursus ini diadakan oleh Jabatan tertentu atau agensi/syarikat yang berpengalaman dalam bidang penternakan ikan talapia.
Manakala, jika anda membeli Ebook(Buku Digital) anda hanya perlu melaburkan sebanyak RM30 sahaja. Ilmu yang lebih kurang sama, tetapi harga yang berbeza!

Ketahui Cara Bagaimana Memulakan Projek Penternakan Ikan Tilapia

Untuk kali ini, kami akan berkongsi cara bagaimana memulakan projek penternakan ikan talapia dengan menggunakan pengalaman Usahawan lain yang telah dibukukan dalam Ebook Panduan Menternak Ikan Talapia Di Dalam Kolam Tanah.

Ebook yang kami maksudkan adalah…

Ketahui Cara Bagaimana Memulakan Projek Penternakan Ikan Tilapia

Apakah Isi Kandungan Ebook Ini?

BAB 1: PENGENALAN IKAN TILAPIA

Mengandungi info asas pengenalan mengenai ikan tilapia seperti potensi penternakan,  jenis-jenis spesis ikan tilapia yang biasa diternak di Malaysia dan juga ciri-ciri Ikan Tilapia yang sesuai dengan cuaca dan iklim di Malaysia. Jenis-jenis ikan yang memberikan isi ikan yang akan memberikan keuntungan kelak dan jenis Ikan Tilapia baru yang boleh mencepatkan masa untuk tuaian.

BAB 2: PERIHAL KOLAM 

Maklumat lengkap berkaitan kolam. Dari mula mengenalpasti jenis kolam, lokasi yang sesuai untuk membina kolam, pengiraan kos membuat kolam, peralatan-peralatan yang diperlukan untuk membina dan mengurus kolam.  Turut diceritakan di dalam bab ini tentang aspek jadual pembersihan kolam .

BAB 3: BENIH IKAN

Bagaimana memilih benih ikan yang terbaik, berapakah saiz yang sesuai dan berapakah harganya? Berapa banyak benih yang diperlukan? Dimana mahu mendapatkan bekalan benih ikan? Semuanya ada di ceritakan di dalam bab ini.

BAB 4: MAKANAN IKAN

Kolan dan selesai! Benih pun dah selesai! Sekarang, masuk pula bab makanan! Apakah makanan yang sesuai untuk ikan tilapia? Setiap peringkat tumbesaran ikan tilapia, memerlukan makanan yang berbeza! jadi, ketahui segala hal tentang makanan ikan di dalam bab ini!

BAB 5: MAKANAN RUMUSAN SENDIRI 

Menceritakan dengan ringkas bagaimana membuat makanan sendiri yang boleh menjimatkan kos penternakan serta menerangkan serba sedikit mengenai rumusan makanan serta alatan-alatan yang perlu ada.

BAB 6: PENYAKIT IKAN  & CARA RAWATAN

Senarai beberapa penyakit yang biasa menyerang ikan dan juga langkah-langkah bagaimana mengatasi atau merawat penyakit-penyakit tersebut.

BAB 7: PENJUALAN HASIL TERNAKAN

Bagaimana untuk menuai hasil ternakan? Berapakah harga jual yang mahu diletakkan? Kepada siapa ikan-ikan ini boleh dijual? Apakah faktor yang mempengaruhi harga jualan ikan? Semuanya di tunjukkan dalam bab ini!

BAB 8: KESILAPAN-KESILAPAN PENTERNAK IKAN

Ini adalah antara bab yang paling penting! Tidak ramai penternak yang ingin berkongsi tentang kesilapan-kesilapan yang mereka lakukan yang boleh menyebabkan mereka kerugian berpuluh ribu ringgit sewaktu sedang mengusahakan projek penternakan ikan ini! Jadi, dalam bab ini, saya kongsikan kesilapan-kesilapan yang seringkali dilakukan oleh pengusaha penternakan ikan. Info di dalam bab ini sahaja mampu menyelamatkan berpuluh-puluh ribua wang anda!

BAB 9 : RISIKO PENTERNAKAN

Eh? Siapa kata menternak ikan tilapia ini tiada risiko? Dalam bab ini saya kongsikan 6 risiko yang sentiasa berlaku dan perlu dihdapai oleh penternak ikan tilapia. Anda perlu bersedia menghadapi risiko-risiko ini apabila ingin menjalankan projek penternakan ikan tilapia.

BAB 10: KISAH KEJAYAAN

Sedikit kisah-kisah kejayaan penternak lain sebagai suntikan motivasi untuk anda memulakan projek penternakan ikan tilapia.

BAB 11: ORGANISASI RUJUKAN

Senarai beberapa organisasi yang boleh membantu anda apabila anda menjalankan projek penternakan ikan ini. Organisasi ini sedia membantu dari segi ilmu, bantuan, pemasaran dan sebagainya.

BAB 12: PINJAMAN

Mungkin anda kekurangan modal untuk memulakan projek penternakan ikan ini. Jadi, disini, saya kongsikan beberapa agensi kerajaan dan pihak bank yang sedia menawarkan pinjaman bagi anda memulakan projek penternakan anda.

BAB 13: PENDAFTARAN SYARIKAT/PERNIAGAAN

Apabila anda ingin menjalankan projek penternakan ini secara serius, maka adalah penting untuk anda mendaftarkan projek anda sebagai sebuah perniagaan atau syarikat. Ianya adalah bertujuan untuk anda menguruskan wang keluar masuk untuk projek anda serta memudahkan anda untuk membuat pinjaman kelak.

BAB 14: SENARAI SEMAK

Senarai semak yang boleh digunakan untuk membantu mengingatkan langkah-langkah yang perlu diambil untuk menjalankan peniagaan ini.

Berapakah Nilai Ilmu Dan Pengajaran Di Dalam Ebook Ini?

Ebook ini bukan sahaja menceritakan tentang bagaimana memulakan penternakan ikan tilapia. Tetapi ia juga mengandungi pengalaman-pengalaman penternak-penternak yang telah mengalami segala perkara di dalam bidang ternakan ini. Seperti kerugian, kematian ikan, penipuan dan sebagainya yang boleh dijadikan teladan dan pengajaran kepada penternak-penternak baru. Sanggupkah anda untuk mengalami kerugian sebanyak RM 20000?, RM 10000? atau RM 5000?. Semestinya tidak bukan?. Jadi buku ini akan membantu anda untuk mengelakkan diri daripada mengalami kerugian seperti penternak-penternak terdahulu.

Ebook ini hanya berharga RM30 sahaja. Ianya begitu murah jika hendak dibandingkan dengan risiko-risiko kerugian yang mungkin anda akan hadapi di dalam memulakan projek penternakan ikan tilapia . Dengan erti kata lain, ebook beharga RM 30 ini mampu membantu anda mengelakkan diri daripada terperangkap ke dalam risiko kerugian beribu-ribu ringgit. Jadi, lengkapkanlah ilmu di dada terlebih dahulu dengan mendapatkan ebook ini sebelum anda menceburi bidang penternakan ikan tilapia ini.

Untuk Siapakah Ebook Ini?

E-book ini amat sesuai untuk :-

  1. Sesiapa yang ingin mencuba penternakan ikan
  2. Para-para penternak yang baru menceburi bidang penternakan
  3. Sesiapa yang ingin mencari ilmu tentang penternakan ikan tilapia

Ebook ini kurang sesuai untuk :-

  1. Penternak-penternak yang sudah berjaya di dalam bidang ternakan ikan tilapia
  2. Penternak-penternak yang sudah arif tentang selok belok bidang penternakan
  3. Sesiapa yang ingin menjadi kaya dengan cepat

Ketahui Cara Bagaimana Memulakan Projek Penternakan Ikan TilapiaKami percaya, ebook ini akan membantu anda dalam perancangan memulakan penternakan ikan talapia nanti. Kami berharap artikel Ketahui Cara Bagaimana Memulakan Projek Penternakan Ikan Tilapia ini bermanfaat untuk semua.

Semoga membantu!

Advertisement


EmoticonEmoticon

 

Start typing and press Enter to search