-->

Berapa Modal Mulakan Penternakan Kambing

- September 23, 2018
Modal Mulakan Penternakan Kambing Di Malaysia? Berapa Modal Penternakan Kambing? Ini antara perosalan bagi mereka yang nak menjadi penternak kambing yang Berjaya. Semua aspek-aspek yang wajib diambil berat dan semestinya perlu menguasai ilmu dan kemahiran tentang kambing.

Bagi anda yang ingin memasuki bidang penternakan kambing ini pasti tertanya-tanya modal menternak kambing.


Berapa modalnya?

Adakah memerlukan modal yang besar dalam penternakan ini? Jika kita lihat dimana-mana, penternak kambing ini agak kurang. Penternakan juga adalah satu perniagaan. Selain dijual dalam negara, daging kambing juga di eksport ke luar negara dengan harga yang agak tinggi.

Berapa Modal Mulakan Penternakan Kambing

Agak-agak anda berapa modal untuk memulakan penternakan kambing ini? 1,000, 10,000 atau 50,000? Kos yang perlu difikirkan untuk penternakan ini adalah beli kambing, kos membina kandang kambing, makanan kambing, ubat-ubatan kambing, alatan memerah susu (jika untuk kambing tenusu), tempat pembiakan dan sebagainya.

Sebelum anda mula, seeloknya kaji beberapa perkara penting ini terlebih dahulu..

Harga Kambing

Harga kambing biasanya ditentukan oleh baka kambing. Perbezaan ketara adalah dari segi baka tempatan atau luar negara. 

Contohnya; Harga Kambing Boer yang berasal daripada Afrika Selatan yang harga pasarannya mencecah RM2000 hingga RM4000 untuk sepasang induk kambing.

Anggaran harga kambing tempatan atau kambing di Malaysia adalah..


Berat 10-15 KG >>> RM 330.00
Berat 16-20 KG >>> RM 440.00
Berat 21-30 KG >>> RM 660.00
Berat 31-40 KG >>> RM 880.00


Untuk mula menternak, anda perlukan 2 hingga 5 ekor kambing betina dan seekor kambing jantan. Boleh dimasukkan dalam kandang yang sama.


Modal Buat Kandang Kambing

Kos membuat kandang kambing bergantung kepada keluasan dan berapa kambing yang ingin diternak. Belih banyak kambing, lebih besar kandang perlu dibina.

Berapa Modal Mulakan Penternakan Kambing

Namun, jika anda baru nak bermula, dengan kos serendah RM1000 hingga RM2000 sudah cukup dengan hanya beberapa ekor kambing.


Kos Makanan Kambing

Makanan kambing adalah seperti rumput, dedak, atau daun. Semua ini boleh ditanam atau dibeli. Garam jilat juga diperlukan untuk kambing. Anggaran untuk makanan sahaja adalah lebih kurang RM600 sebulan (bergantung kepada berapa banyak kambing).


Kos Ubat-Ubatan Kambing

Mungkin dalam RM200, megikut keadaan dan keperluan kambing.


Perkongsian Panduan Menternak Kambing 


Jika anda baru bercadang memulakan penternakan kambing, dan sedang mencari bahan bacaan atau kursus penternakan kambing..kami syorkan anda dapatkan Ebook Panduan Lengkap Menternak Kambing hasil penulisan Saudara Mohamed Farid Sulaiman..

Di dalam ebook ini saya menunjukkan kepada anda tentang...

  1. Bagaimana mencari sumber modal bagi projek penternakan anda
  2. Tips pemilihan baka kambing untuk memulakan projek penternakan anda
  3. Bagaimana membina kandang dengan kos yang rendah
  4. Bagaimana menyediakan bekalan makanan yang mencukupi dengan kos yang rendah untuk ternakan anda
  5. Bagaimana memerah susu kambing dengan betul
  6. Bagaimana menyambut kelahiran kambing
  7. Gejala-gejala atau penyakit-penyakit yang selalu dihidapi oleh kambing dan bagaimana cara merawatnya, serta
  8. Bagaimana memasarkan ternakan kambing anda


Apakah Isi Kandungan Ebook Ini?


Untuk memuaskan hati anda, saya akan tunjukkan "Isi Kandungan" ebook ini kepada anda beserta penerangan ringkas mengenai apa yang akan anda pelajari.

ISI KANDUNGAN

1. Kenapa Kambing?

Menceritakan tentang 6 kelebihan penternakan kambing serta memberikan anda tempat-tempat sumber rujukan untuk anda memulakan pernternakan kambing.

2. Modal & Sumber Kewangan

Terdapat 4 cara yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan sumber kewangan, dan sedikit penerangan mengenai sistem penternakan.

3. Kandang Kambing

Menerangkan dengan terperinci 10 perkara yang penting tentang kandang siap beserta gambarajah. Serta beberapa tips bagaimana anda boleh berjimat di dalam membina kandang.

4. Makanan Kambing

Kepentingan makanan untuk menghasilkan kambing yang bermutu dan memenuhi ciri-ciri 3G (bukan talian 3G yer!) . Menceritakan tentang 4 jenis makanan yang boleh anda jadikan makanan kambing. Penrengan secara bergambar langkah-demi-langkah penanaman rumput untuk kambing serta tips ringkas untuk menjimatkan kos makanan.

5. Baka Kambing

Menceritakan tentang 5 jenis baka kambing yang boleh anda pilih disamping menerangkan dengan terperinci tentang kaedah-kaedah yang digunakan untuk memilih kambing yang ingin dijadikan baka.

6. Pembiakan Kambing

Penerangan secara terperinci tentang tempoh biang, tempoh bunting serta proses melahirkan anak. Turut diterangkan tentang perkara-perkara yang perlu dilakukan selepas kelahiran anak dan bagaimana menguruskan anak kambing yang baru lahir.

7. Masalah Kambing

Senarai penyakit-penyakit kambing serta cara bagaimana merawatinya.

8. Teknik Memerah Susu

Penerangan secara bergambar bagaimana memerah susu kambing dengan betul. Seronok & puas beb dapat perah susu kambing nie!

9. Pengurusan Kambing

Jadual harian di dalam menguruskan penternakan kambing.

10. Pemasaran

Menyenaraikan 8 kaedah dan saluran yang boleh anda gunakan di dalam memasarkan hasil penternakan kambing anda.Dapatkan ebook Rahsia Kambing ini disini – Klik Sini

Anda mungkin salah seorang usahawan yang terpampang diakhbar ini...

Berapa Modal Mulakan Penternakan Kambing


Semoga membantu! 


Advertisement


EmoticonEmoticon

 

Start typing and press Enter to search