-->

Pinjaman Perniagaan MARA 2018 Lebih Dari RM2 juta

- June 28, 2018
Pinjaman Perniagaan MARA – Adakah anda mahu pinjaman perniagaan? Sesetengah institusi di Malaysia bersedia memberikan pinjaman perniagaan siswazah yang mudah. Salah satunya ialah pinjaman komersil MARA.


Pinjaman perniagaan MARA ni (Majlis Amanah Rakyat) menjadi salah satu pilihan pembiayaan perniagaan kepada orang Bumiputera. Apa yang boleh anda dapatkan dari pinjaman MARA ni? Sekiranya anda memenuhi syarat kelayakan, maka anda boleh mendapatkan pinjaman komersial untuk Bumiputera atau pinjaman pendidikan.

Pinjaman Perniagaan MARA 2018
Skim bantuan perniagaan mara ini untuk mana-mana sektor komersial, yang penting untuk tidak bersaing dengan syariat Islam.

Oleh itu, sektor Perdagangan, Penyelamatan, Piagam dan Pembuatan sektor Mara dapat membantu.

Secara objektif, pinjaman MARA perniagaan ni menyediakan pembiayaan untuk perniagaan untuk meningkatkan tahap perniagaan Bumiputera dalam bidang perdagangan tentu saja dan industri saiz kecil dan sederhana.

Tempoh pembiayaan maksimum untuk pinjaman ni: 15 tahun, dengan kadar pembiayaan maksimum ialah 4%


Jenis Pinjaman Mara untuk Perniagaan


1. Pembiayaan Komersial (Pembiayaan Kontrak)

Skim ini bertujuan untuk perdagangan tetap dan bersedia untuk membina premis komersial di harta swasta. Tahap pinjaman adalah seperti berikut

 • Subkontrak Payung Konsep: RM 250,000 – RM500,000
 • Kontrak, Kontraktor Cemerlang: : RM 250,000 – RM500,000
 • Kontrak Tetap atau Am: RM250,000

2. Pembiayaan Peningkatan Perniagaan (SPP)

Pinjaman perniagaan mara untuk perniaga kecil ni, ditawarkan kepada sektor Perdagangan, Perkhidmatan, Piagam dan Pembuatan. Tetapi sebelum menamatkan pengajian, MARA akan menilai terlebih dahulu. Tahap pinjaman setiap sektor dapat dilihat di sini:

 • Pembiayaan tanpa cagaran dan jaminan (RM50,000)
 • Pembiayaan peruncitan pasar mini (RM250,000)
 • Pembiayaan perniagaan bagi bekas pelatih IKM/Giat (RM50,000)
 • Pembiayaan perniagaan bagi ahli profesional (RM250,000)
 • Pembiayaan perniagaan bekas peserta kursus/latihan MARA(RM250,000)
 • Pembiayaan pertanian (RM250,000)
 • Pembiayaan perniagaan pengangkutan (RM250,000)
 • Pembiayaan kenderaan untuk perkhidmatan teksi

3. Pembiayaan Kontrak Ekspress (SPiKE)

Satu ditawarkan kepada kontrak pembinaan, royalti, kerja elektri dan bekalan. Pinjaman diberikan kepada kontraktor Kelas F, D dan E. Anda boleh mendapatkan sehingga RM500,000 dari skim ini.


4. Jaminan Usawahan MARA (SJUM)

Skim pinjaman perniagaan mara ni punya jumlah pinjaman terbesar, minimum RM500,000 dan boleh mencecah maksimum RM2 juta. Tetapi skim ini hanya untuk usahawan Bumiputera terpilih.


Syarat Pembiayaan Perniagaan Mara


Sebelum memohon pinjaman, adalah baik jika usahawan memahami apa syarat untuk kelayakan pinjaman perniagaan tahun 2018 yang layak untuk layak memohon skim yang sedia ada. Syarat seperti berikut:

 1. Menjalani ujian Psikometri (kecuali Skim SPiKE)
 2. Sumbangan modal pemohon 10% daripada kos projek
 3. Pengalaman atau pengetahuan dalam bidang perniagaan yang diceburi
 4. Perlu mengikuti Kursus Keusahawanan jika pengalaman dalam bidang yang diceburi kurang daripada 6 bulan
 5. Berumur 18 tahun dan keatas
 6. Menjalankan perniagaan sepenuh masa
 7. Dapat mengemukakan cagaran/jaminan yang mencukupi
 8. Mempunyai lesen/permit/surat kebenaran daripada pihak berkuasa
 9. Warganegara Malaysia berketurunan Melayu atau Bumiputera


Cara memohon pinjaman mara untuk memulakan perniagaan


Setiap pembiayaan pasti satu prosedur yang mesti dipenuhi, untuk borang permohonan skim SPiKE dan SPPP boleh diperoleh melalui Pejabat-Pejabat Tempatan MARA / Hal Ehwal Berhampiran. Empat borang yang perlu anda dapatkan untuk pinjaman perniagaan mara 2018 ialah:

 1. Borang Maklumat Peribadi
 2. Jaminan/Cagaran
 3. Permohonan Pembiayaan
 4. Borang Pembiayaan Perniagaan

Anda juga boleh menghubungi:-

Majlis Amanah Rakyat (MARA)
Tingkat 26, Bangunan Medan MARA
Jalan Raja Laut
50609 Kuala Lumpur
Tel  :  03-2697 0734, 03-2691 0467, 03-2691 0662
Fax :  03-2691 2871 

Advertisement

1 Comments:

avatar

Lingkaran cahaya,
Saya Julia Simon Saya ingin menerima pekerjaan Allah yang baik dalam hidup saya untuk orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata itu, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
Saat ini saya tinggal di jakarta di indonesia. Saya seorang janda dengan empat anak dan saya terjebak dalam situasi keuangan pada Juli 2017 dan saya harus membiayai kembali dan membayar tagihan saya.
Saya korban penipuan kredit 2 kredit, saya kehilangan banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Saya hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari diri saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya kepada perusahaan pinjaman yang dipercaya oleh GLOBAL FIANCE LIMITED
Untuk orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan di internet adalah penipuan di sini, tetapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
Saya mendapat pinjaman dari GLOBAL FIANCE LIMITED Rp500.000.000 dengan sangat mudah dalam waktu 24 jam setelah saya mendaftar, jadi saya memutuskan untuk menerima pekerjaan Allah yang baik melalui KEBAIKAN GLOBAL TERBATAS dalam kehidupan keluarga saya. Saya dengan hormat menyarankan Anda jika Anda membutuhkan dan silakan hubungi Mrs AUGUSTA IBRAMHIM, CEO GLOBAL FIANCE LIMITED. Hubungi mereka melalui email :. (augustaibramhim11@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (juliasimon460@gmail.com) jika Anda merasa kesulitan atau ingin.


EmoticonEmoticon

 

Start typing and press Enter to search